hits

januar 2016

Facebook er brutal, kynisk og grusom

Mer og mer gruer jeg meg til å åpne Facebook. Facebook har blitt mer brutal, kynisk og mer grusom enn noen nyhetsportal. Det var da ikke meningen?

Folk deler grusomme videoes av lemlestede dyr, dyr som plages, mennesker som drepes, som lider og som har det vondt her på Facebook. Jeg føler dette blir mer og mer vanlig. De begrunner visningen ofte med et eller annet budskap - et budskap som i seg selv ville stått like sterkt uten disse levende(eller døde) bildene.

Det har blitt sånn at jeg gruer meg til å åpne fjesboka. rett og slett fordi jeg ikke aner hva som møter meg på min ferd nedover i statusene. Videoer spilles av enten man ønsker eller ikke. Facebook er mer brutal, kynisk og grusom enn noen nyhetsportal.

Facebook har også blitt hevnernes medium. Å vise en naken pupp eller en rumpe, ja det blir slått ned på fra Facebooks administratorer. Men mobbing av folk, statuser hvor man bevisst forsøker å skade andre psykisk, florerer. Facebook(og andre sosiale medier) har blitt den aller beste måten å hevne seg på folk man ikke liker, som man har noe utestående med. Og ikke bare det: Å bruke sosiale medier florerer som en trussel i samfunnet. Ren utpressing - noe som er ulovlig i alle andre tilfeller enn i sosiale medier.

Joda. Jeg vet. Sosiale medier en del av demokratiet. Ytringsfrihet er viktig. Blogger, sosiale medier gir folk et mikrofonstativ. De kan ytre seg som de vil - ofte uten noen som helst konsekvenser. På de fleste måter bra, men:

Pressen er i ferd med å bli akterutseilt. De har tross alt redaktørplakater som de må holde seg til. De har en viss troverdighet å ta vare på. De må, etter fattig evne, forholde seg til fakta. Hvis ikke, risikerer de rettslig straff.

Fakta er ikke så farlig når mannen i gata tar tastaturet fatt.

Jeg er redd for hvor dette ender. Vi sprer hat, feilinformasjon, løgner og annen dritt over en lav sko. Er dette demokrati? Er dette ytringsfrihet?

Lurer på om jeg skal kutte hele Facebook. Og i hvert fall slette samt blokkere "venner"(jaggu sa je´smørr) over en lav sko. Jeg trenger dere ikke.