hits

februar 2012

Ståle Solbakken og Køln

Ståle Solbakken er en glimrende trener. Hvis ikke, hadde han aldri blitt tilbudt jobb i Køln. Spørsmålet er bare om han og trenerteamets stil og treningsfilosofi passer i Bundesliga. Men en ting er i alle fall sikkert. Ståles eminente måte å takle media på passer absolutt i Bundesliga. Der har samtlige tyske trenere noe å lære.

Ståles opphold i København var preget av suksess. Han ble bejublet, elsket - og klarte å få frem kvaliteter i et dansk lag som i dag ikke er i nærheten av storhetstiden når Solbakken bebodde-- og sjarmerte byen. Men dette er veldig lenge siden nå - snart 10 måneder. Lenge? Ja, lenge. For Solbakken har sittet lenger som trener på benken i Kølnenn de fleste spådde.

Hele Tyskland var svært usikker når Solbakkens navn ble nevnt som trener i kaosklubben Køln. Det er ingen annen klubb i Tyskland som er utsatt for slik kaotisk og energisk interesse som storklubben i tysk fotballs Mekka. Ikke tro at det er i München. Nei, fotballens maktelite ligger samlet i en omkrets på sju-åtte mil midt i tjukkeste Ruhr-gebiet: I 1.Bundesliga har vi FC Køln, Mönchengladbach, Dortmund og Leverkusen. Nå kjemper også Fortuna Düsseldrof om opprykk til den øverste divisjonen. Interessen i området er enorm med ditto press på klubbledelse, spillere og trenere. Men aller verst er det i Køln: Vanvittig fest når de vinner - og fjerde verdenskrig nå de taper. 

-Jeg begynner å blio vant med dette nå, smiler Solbakken hver fredag på pressekonferansen. Han omtaler ukene som det totale kaos. Som Sirkus Arnardo og Merano på en gang. Men han smiler. Han kommer med morsomme kommentarer. Han er aldri uhøflig eller arrogant. Han oppfører seg som et menneske, stopper med enhver autografjeger som vil han sine bilder signert, han håndhilser på hver eneste journalist på klubbens faste pressekonferanse og ikke minst: Han svarer så godt han kan på en etterhvert brukbar tysk uten å flåse av selv de dummeste spørsmål. Dette skaper tilhengere. Jeg vil påstå at han har sjarmert pressen i senk. Og med de på sin side er veldig mye gjort i Køln som har vært dominert av den typiske tyske trenerprofilen: Arrogant, verdensmester, spydig samt kald og avvisende. Solbakken derimot har vist en sosial intelligens uten sidestykke.

Det er på treningsfeltet han får kritikk. Mange stiller spørsmålet om han rett og slett trener hardt nok. Om gutta på laget klarer å stå en hel kamp. Altfor ofte har det sprukket i avslutningen av kampene. har de for dårlig kondisjon? Men tro meg. Det hadde ikke hjulpet om Køln-gutta hadde trent åtte timer sammenhengende hver eneste dag og løpt maraton på under to timer. Grunnen til manglende suksess ligger på et helt annet nivå. Det er sammensatt. Dette mener jeg:

1. Spillerstallen er for ujevn. Det er rett og slett ikke gode nok spillere til å kjempe mot flere av de større lagene i Bundesliga. Ståle kan ikke lage gull av gråstein. Jeg kjenner heller ingen andre som kan det...

2. Klubben sliter med dårlig økonomi. Køln har omlag 25 millioner Euro - eller omlag 200 millioner norske kroner i gjeld. Det finnes ikke midler til å kjøpe inn nye kvalitetsspillere.

3. Klubben har hatt maksimal uflaks. Når det er så mange skader at hele førstevalget forsvarsfireren er vekk samt at de beste angriperne må holde senga, er det ikke lett.

4. Miljøet i klubben og ledelsen er for dårlig. For mange ser sin posisjon truet, noe som skaper usikkerhet hos de fleste involverte. Uten godt miljø, blir det vanskelig å skape et godt lag selv om Ståle virkelig innehar evnen til å klare det utrolige i miljøbygging.

5. Spillerstilen og treningsfilosofien til Ståle er lite kjent i tyske maskinklubber. I et ekstremt konservativt land hvor byråkrati og omveltninger på hver sin måte er tungrodd, tar det tid å overbevise tvilerne. 

Derfor er spørsmålet. Når går Ståle?

Klubbeledelsen med administrerende direktør har gått offisielt ut og gitt Ståle sin langvarige støtte. Dette har vi sett før: Støtte den ene dagen. Sparken den andre. Slike uttalelser kan rett og slett være en gedigen mediabløff mens det snakkes om helt andre ting i styrerommet. Sportsdirektlr Volker Finke gir også uttrykk for støtte til Ståle. Som han selv sier: -Det er jo jeg som har hentet han hit...

Han har et godt poeng der Finke. For han som sportsdirektør ville det være det samme som å si at han sjøl er uduglig hvis han skal sparke Ståle. Også Finke vet at INGEN trener ville klart denne situasjonen bedre. Derfor måtte jeg le litt da jeg leste Dagbladets kommentar rundt dette tema. Esten O Sæther kan ikke sitte på kontoret sitt i Oslo og mene i fullt alvor at Finke sjøl ønsker å bli trener? Det er kun ren spekulasjon uten hold i virkeligheten. Men at Finke og Solbakken ikke drikker champagne om dagen, har jeg tro på. Dog har de har kommet i en situasjon hvor de begge simpelthen må samarbeide - hvis ikke ryker de begge to. Og klubben rett til helvete...

Kaos til tross: Ståle & Co klarer på imponerende vis å beholde roen. Jeg begynner å tro på adminstrerende direktør når han sier at Ståle sitter trygt i lang tid fremover. De vet at de ikke har andre muligheter, at INGEN andre ville klart denne nesten umulige oppgaven. Ståle er med i en langsiktig tenkning i klubben av to grunner: 

1. Han er en veldig god trener.

2. Han er godt likt av pressen

3. Han er godt likt av superstjernen Lucas Podolski som ga Ståle støtte - og som helt sikkert vurderer nok et år i Køln hvis Solbakken fortsetter. Uten Podolski på laget blir det demonstrasjoner utenfor klubblokalene.

Er det noen som må gå, er det sportsdirektør Volker Finke. Men selv det kan jeg ikke skjønne på det næværende tidspunkt enten det blir tap til helga eller ikke... Mer uro gavner nemlig ikke denne klubben på noen som helst måte.

Tiden vil vise...

 

 

 

Skal, skal ikke...

Skal, skal ikke... Det er det store spørsmålet. Faktum er at jeg har et par virkelig gode hunder hos meg nå som både tåler og burde stilles. I alle fall burde de komme seg i avl. Hmmm. Jepp. Jeg gjør det. Jeg trår til litt.

Siste tilskudd på stammen er en nydelig hanne som jeg etter snart to uker har rukket å bli veldig godt kjent med. Han tilfredstiller alle de krav jeg har så langt: veldig god anatomi, treningsvillig, familivennlig - og ikke minst at han har en fantastisk stamtavle. Dette er Esko del Giarizzo, 2.5 år gammel, SchH3 Kkl1, albuer og hofter A-normal - og en ZW på 78. For de som ikke skjønner seg på det, er dette en verdimåling på om han gir HD i avlen. Alt under 90 regnes som bra. Alt under 80 regnes som ekstremt bra. Dette ser lovende ut.

Nå skal vi trene. Vi er allerede godt i gang. Jeg også. Treger det, feite meg! Kommer tilbake til dette fremover her på bloggen, men de hundevenner som har lyst til å se hvordan og hva jeg og hundene trener, kan bare klikke seg inn på vår hjemmeside: www.adelnor.com

Ja, så er vi i gang da...