hits

februar 2013

Ski-VM er antiklimaks

Er det bare jeg som synes rammen rundt VM på ski i Val Di Fiemme er stusselig? Jeg jubler selvfølgelig for Marits gull og Petters sølv, men det er for meg et antiklimaks i forhold til VM i Holmenkollen for to år siden å se sprintfeltene ute i løypa uten EN ENESTE tilskuer langs løypa.

Jeg har vært et par ganger i Val Di Fiemme - og trives ikke der i det hele tatt. Det er et eller annet som gjør at jeg føler meg innesperret i denne italienske dalen . Det ser betydelig mer romslig ut på TV-bildene enn det er i virkeligheten, men synes dere at det ser innbydende ut? Er det slik at dere får lyst til å reise dit på ferie? Slappe av? Kose dere? Når sant skal sies er det vel bare Toblach som har liknende arena å fremvise i Italia. VM kan nemlig ikke gå i norden hver eneste gang. Da må vi dessverre leve med et publikumsantall som er på høyde med et krestlangrenn i Steinkjer…

Det positive er jo at nordmenene føler som om de går på hjemmebane. Hoveddelen av tilskuerne reiser med norske selskaper som selger sportsreiser. De er der for å feste, for å ha det moro - og for å juble for norske medaljer. Men jeg kan ikke tenke med at FIS og Vegard Ulvang er fornøyd med TV-bildene som fremvises ute fra løypa. Dette er ikke god reklame for langrennssporten. Og jeg synes faktisk ikke at selve tv-produksjonen er god heller. Jeg savner de tette bildene, de som viser action. Blir en tanke for mange store bilder for min del.

Fakta:Langrenn har ingen stor status ute i Europa. Sammenliknet med skiskyting, er kjennskapsgraden minimal. Spør hvem som helst i Tyskland om hvem Ole Einar Bjørndalen er, og de nikker anerkjennende. Spør du hvem Marit Bjørgen er, ser de ut som spørsmålstegn. Og spørsmålstegnet ruver like stort ved navnet Petter Northug. Faktisk tror jeg kombinertsporten er mer kjent ute i Europa. Ikke grunnet langrennsdelen men pga hopp. Og spesialhopperne nyter stor anerkjennelse blant det Europeiske publikum.

Langrenn er, enten vi vil eller ikke, et særnordisk fenomen. Det positive er at vi etterhvert har flere nasjoner som kan hevde seg mot de beste norske. Ikke minst har innførsel av sprint gjort mye - og tro det eller ei: De internasjonale langløpene fenger også andre enn nordmenn og svensker.

Men igjen: Det var stusselige TV-bilder vi fikk se fra dalføret Val Di Fiemme idag. For meg blir noe av TV-stemningen borte med slike bilder.

Bekymringer og forhåpninger før ski-VM og norsk skiskytterdominans ødelegger

Andreas Stjernen sto for sitt internasjonale gjennombrudd med 2.plass i skiflyvning i Oberstdorf lørdag. Og snart er det VM.

Snart er det VM på ski i Val Di Fiemme. Jeg har noen bekymringer - og noen store forhåpninger. Bekymringene ligger hos Petter Northug og Marit Bjørgen. Forhåpningene ligger hos hopperne. De har fått meg på andre tanker. Forøvrig er jeg redd for at den norske dominansen i skiskyting er direkte skadelig for idretten.

I helgen var jeg på TV2 jobb i Oberstdorf under skiflyvningskonkurransene. Med allerede seks utøvere som hadde vært på pallen i løpet av vinteren, steg nok en nordmann opp på podiet denne helga. Jeg var vitne til Andreas Stjernen sitt gjennombrudd på lørdag. En jordnær kar som vi kan forvente oss mye av fremover. Men han er ikke alene. Anders Bardal er ikke den komplette skiflyver, men viste form og leverte. Det samme gjorde Tom Hilde. Og Anders Jacobsen hoppet dagens nest lengste med 212 meter under lagkonkurransen søndag. Vi har altså fem-seks norske hoppere som leverer. Et bedre lag kan det hende at vi aldri har hatt. Hvem har skylda for dette?

KUN EN MANN:Mika Kojonkonski la grunnlaget for norsk hoppsuksess, men under han stagnerte gutta. Mika klarte aldri å skape god lagmoral. Så fant hoppsjef Clas Brede Bråthen ut at det kun var en mann som kunne trene Norge: Alexander Stöckl. Han hadde vært med på det østerrikske eventyret - og hadde dratt frem en hel haug med gode juniorer. Alex ble ansatt. Og suksessen kom sesongen etter.

Alex Stöckl forklarer suksessen på følgende måte: -Jeg sier til hopperne at de ikke begynte med skihopping på grunn av penger og resultater men fordi de elsket å hoppe på ski. Det må de huske og det er den følelsen vi forsøker å holde på. Glede gir trivsel og alle vet at det er mye lettere å holde på med noe når man trives.

Jeg kan trekke klare paraleller til en annen norsk trener med samme filosof: Marit Breivik. De har samme ro, samme vesen - og er begge i besittelse av høy kompetanse.

LAGÅND:For Alex har selvfølgelig rett. Trivsel, lagånd, heie på lagkameraten, er alfa omega for å lykkes. Nettopp derfor kom Anders Jacobsen tilbake. Han var lei av et lag hvor det ikke var så hyggelig. Med Stöckl ble det en annerledes hverdag for Anders og han leverer i verdenstoppen. Ikke engang feber og en sterk forkjølelse så ut til å legge en demper på prestasjonen hans i Oberstdorf.

VANT 3/4 MILLION: Stjernen, Jacobsen, Hilde og Bardal vant Team Touren samt laghoppinga i Oberstdorf og ble 100.000 Euro rikere. Omregnet til norske kroner er det omlag 750.000. Og da tenker du sikkert: -Så heldige de fire gutta er. Men da kan jeg fortelle deg at du tenker feil:

Hvorfor? Fordi pengene deles på hele laget, alle hoppere, trenerteam og støtteapparat. Kun en gjeng som forstår helheten tenker slik.

Marit Bjørgen virker ikke helt patent før VM mens Therese Johaug vikrer sterkere enn noengang.

LAGÅND I LANGRENNSLEIREN: Jeg er mer usikker på om det er slik i langrennsleiren. Er det samme lagånden som gjør at løperne blir gode? Er det for mange individualister med Petter Northug i spissen? For meg er dette et relevant spørsmål. Og jeg er usikker på svarene.

IKKE I RUTE: Rent sportslig virker ikke Petter Northug på noen som helst måte å være i rute. Han kan si hva han vil, men det er litt for mange ujevne resultater til at jeg trives med det. 12 plassen i Davos lover ikke bra. Normalt sett burde jo storformen vist seg nå, men mye kan - og bør skje - i løpet av den korte uka de har igjen før VM. Jeg har før sagt at Dario Cologna blir den store i dette verdensmesterskapet, ikke Petter. For selv om det er andre nordmenn som kan gjøre det bra, tror jeg ikke på gull fra noen av de andre gutta selv om jeg håper. Unntaket er stafetten selvfølgelig.

IKKE PATENT: Marit Bjørgen er heller ikke patent. Hun følte seg sliten og valgte, klokt nok å stå over det siste rennet i Davos. Dette var en avgjørelse velsignet av trener Egil Kristiansen. Jeg er helt enig i den avgjørelsen. Fokuset bør være VM. Heldigvis har Norge en Therese Johaug som viste styrke på 10 km. Therese har trent mye mer styrke og ditto raskhet før denne sesongen. Selv om hun har frekvens som er mye raskere enn de fleste, er ikke dette synonymt med hurtighet. Det kan synes som om hun har fått igjen for denne treninga. Therese blir faktisk bedre og bedre for hver eneste sesong og blir god å ha i VM.

HVORFOR? Hvorfor er våre beste langrennsløpere tunge i kroppen? Det kan ha noe med høydeoppholdet i Seiser Alm å gjøre. Ingen er bedre på høydeopphold og effekten av dette enn nordmennene. Og selv om også Val Di Fiemme ligger ganske høyt, kommer ofte effekten av et høydeopphold etter noen dager nede i lavlandet. Uansett: Det er mange usikkerhetsmomenter her, men det positive er jo at vi kan gå mot et særdeles spennende mesterskap.

Sprintlandslaget har valgt et annent løp før dette mesterskapet og har trent i lavlandet. Det skal bli spennende å se hvordan dette slår ut.

Tarjei Bøe gjorde et gledelig "comeback" i Nove Mesto, men norsk dominans er ødeleggende for det internasjonale skiksytterforbundet.

SKADELIG DOMINANS: Jeg vurderte skiskytterne før VM - og sa at vi hadde to klare gullkandidater i Tora Berger og Emil Hegle Svendsen. De innfridde mye mer enn noen kunne håpe på. Og med Tarjei Bøe som toppet mesterskapet med sin individuelle gullemdalje sist søndag, kunne det norske flagget og "Ja vi elsker" nok en gang spilles over høytaleranlegget i Nove Mesto.

Men isolert sett vil jeg våge påstanden om at den norske dominansen er direkte skadelig for internasjonal skiskyting. Grunnen er enkel: Tyskere liker ikke at nordmenn vinner og at deres egne blir langt bak. Når tyskerne slår av TV-apparatene i skuffelse, er dette selvfølgelig negativt. Mens Norge er en liten TV-nasjon, bor det 82 millioner i Tyskland og dette markedet er ekstremt viktig for det internasjonale skiskytterforbundet(IBU) og deres sponsorer. Normalt sett samler skiskyting masse seere, men uten tysker i hovedrollen, blir "Neuner-effekten" borte. Heller ikke i Frankrike, hvor skiskyting har hatt en formidabel oppsving grunnet Martin Fourcade, jubles det hos TV-selskapene.

ANDRE DOMINERTE: Et annet moment er hva internasjonale sportskommentatorer hadde snakket om hvis en nasjon som Russland hadde dominert på samme måten som Norge?  Jeg har ikke hørt et pip om dopinganklager mot de norske utøverne, noe som viser hvilke standing norsk idrett har ute. Men det skulle vært noen av de andre…

Ubevoktede terrormål og myndigheter i helspenn. Hva skjer?

Full beredskap etter terrortrusler i Oslo i natt. Myndighetene ser ut til å være i helspenn. Men i Norge finnes attraktive og tildels ubevoktede terrormål.

En eneste person med vest, gassvåpen og en bag med klær satte Oslo på hodet i natt. Han sa han skulle sprenge Stortinget - og i kjølvannet av 22 juli tok ikke politiet noen sjanser. Norske myndigheter er i helspenn om dagen - og ser ut til å vite noe ikke vi vet.  Men hva? I Norge er det mange tildels ubevoktede terrormål hvor et anslag ville gjøre stor skade.

Jeg var veldig tidlig tilstede som journalist under Utøya-massakren. Jeg så alt faenskapet som Anders Behring Breivik klarte å skape. Alene. En eneste mann som ingen visste om, selv ikke nærmeste familie. Jeg så fortvilsene i ansiktene til de som ble reddet på Utøya. Jeg så de skadde, de som døde - og hva slags innsats hjelpemannskapene gjorde. Der og da det beste de kunne, det beste de visste. Det er alltid lettest å være etterpåklok. Men bildene fra fredag 22.juli kommer jeg aldri til å glemme.

GODT NOK? I Oslo i natt og i dag var politiet etterpåkloke på forskudd. De tok ingen sjanser. Heldigvis var dette en person som i realiteten var relativt ufarlig. Dette bør gi nordmenn en trygghet som viser at politiet kan når de vil. Spørsmålet mitt er likevel: Er dette godt nok? Mange terrormål i Norge ligger i mine øyne helt åpne, uten nevneverdig beskyttelse ved et overraskende angrep. La meg ta noen eksempler.

MINIMAL KONTROLL: Hver eneste dag kl.14.00 går det en ferge med plass til 2500  passasjerer og mange hundre biler fra Oslo til Kiel. I motsatt retning går søsterskipet retning Oslo. I ferietider er Colorline-skipene Fantasy og Magic tilsynelatende ubevoktet. Ombord finnes det et par vektere - og kontrollene ved ombordstigning er minimal. Trailere kjører ombord uten at de blir sjekket på kaia. Det samme gjelder personbiler. Og det samme gjelder publikum med bagasje. Jeg har sjøl kjørt ombord mange titalls ganger med bil og henger - uten noen gang å bli sjekket. Å smugle våpen eller kraftige bomber ombord på dette skipet er det enkelste i verden.

DET PERFEKTE MÅL: Hadde jeg vært terrorist som ville ramme hardt, hadde dette vært et perfekt terrormål. Ei kraftig bilbombe ville senket skipet på sekunder midt ute i Skagerak - og en gruppe mennesker med kraftige håndvåpen kunne lett tatt kontroll over skipet, drept en hel masse mennesker FØR beredskapstroppen fikk tid til å reagere eller FSK kunne borde skipet.

Jeg vet at det foregår stadige øvelser på nettopp dette. Jeg var passasjer en gang var skipet på vei ut Oslofjorden. Plustelig hang et av forsvarets Bell-helikoptre ved skutesiden. Døren i helikopteret var åpen, en skuddklar person i svart finlandshette, skuddsikker vest og kjeledress satt i åpningen med sitt automatvåpen. Sekunder etter ble et titalls menn satt ombord på skipets øverste dekk. Jeg skal innrømme at jeg ble skremt over opplevelsen. Heldigvis var det bare en øvelse. Det er jo tydelig at man har sett faren for angrep, men da kan det være for sent. Jeg føler at dette er gjengs på alle fergeselskaper som frekventerer Norge og Sverige og til og fra Europa.

FLYPLASSER ENKLE MÅL: Etter min mening er også avgangshallene på våre flyplasser lette mål. En travel dag på Gardermoen, et par, tre personer med håndvåpen og granater som i kommandostil kjører opp foran inngangen, stormer inn døren og setter i gang sitt dødelige angrep, vil rekke å gjøre masse skade før ubevæpnede politimenn rekker å gjøre mye. Men verst av alt frykter jeg terrorisme på store idrettsarrangementer.

IDRETTSARRANGEMENTER: Ikke siden 1972  og OL i München har vi hatt et mårettet terrorangrep på en idrettsbegivenhet. Jeg tenkte tanken da jeg var i Anterselva på skiskyting for noen uker siden. Flere titalls tusen tilskuere satt på den, etter min mening, spinkle tribunen ved oppløpet. Her vandret glade tilskuere rundt med sine store ryggsekker med noen godt og flytende i - samt ekstra med klær. Hva om noen av disse ryggsekkene var fyllt med eksplosiver? Eller håndvåpen? Hva med en fotball-kamp i Tippeligaen, Bislett Games eller landskamp på Ullevål? Og enkelte steder i utlandet er sikkerheten betydelig dårligere enn i Norge - hvis man da kan kalle dette sikkerhet.

Vet statsminister Jens Stoltenberg noe om terrorfaren som vi ikke vet? Hvorfor synes myndigheter, politi og forsvaret å være i helspenn?

DE VI IKKE SER: Vi har sett gang på gang at terrorisme ofte rammer der hvor det er minst forventet. Utøya er et godt eksempel. Tvillingtårnene i New York det samme. Norge er et land i krig. Vi har kriget med grupperinger som ikke skyr noen midler og landet vårt er, enten vi vil eller ikke, et terrormål. Både militær etterretning og PST jobber sammen med utenlandsk etterretning for å finne aktuelle grupperinger, men det finnes flere som ABB der ute. De vi ikke ser, de vi ikke hører om, de som lever normalt i hverdagen men som bærer faenskapet i seg. De som venter på rett sted, rett tid. De som er umulige å oppdage. Jeg kan ikke la vær å stille spørsmålet. Er sikkerheten i Norge naiv? Skjønner vi ikke at dette kan ramme oss igjen? Og da kan skadene bli mye større enn i regjeringskvartalet og på Utøya.

I HELSPENN: Jeg sitter på en følelse at noe er i ferd med å skje. Myndighetene i Norge er i helspenn. Militærleire skjerper vaktholdet, politiet rykker ut fordi en mann på en buss sier han skal sprenge Stortinget - og flyplasser sjekkes mer enn normalt. De vet noe vi ikke vet. Men hva?

Terningkast fem for NRKs MGP-produksjon men Jenny Skavlan holder ikke

Margaret Berger leverte veldig bra under den norske MGP-finalen. Men mest av alt er NRKs TV-produksjon sterkt gjennomført til tross for at jenny Skavlan ikke holder som programleder.

Mens folk er mest opptatt av låtene under gårsdagens MGP på NRK,  tar jeg for meg TV-produksjonen. La meg si det med en gang: Terningkast 5 for NRK. Dette var digg - som Aksel Lund Svindal ville sagt det. Hva som trekker ned? Jenny Skavlans programledelse.

Flerkameraproduksjonen satt som ei kule. Mange gode og originale ideer som gjorde at produksjonen hadde dynamikk til tross for at man fulgte en særdeles tradisjonell oppskrift. Likevel funket det. Grunn: Kreative løsninger innenfor det tradisjonelle.

La meg først gripe fatt i bilderegien. Den ble gjennomført uten store feil. Den bød på spennende bildevinkler - og ikke minst: jeg likte gjennomføringen av kamerakjøringene. Bruken av både kran og steadycam samt håndholdte kameraer fungerte veldig bra. Det er deilig å se kranbilder som blir fullført - og ikke klippet midt i bevegelser. Samtidig var regien variert. Ikke et eneste nummer hadde likehetstrekk til tross for minimale dekorforandringer på scenen. Jeg likte spesielt kameraposisjonen til programleder ute i salen hvor publikum ble en god og funksjonell kulisse. Det jeg ikke likte var presentasjonen av  komponist og tekstforfatter før hver artist. Det ble litt lokal-TV for meg og kunne vært løst mer elegant enn at de sto som statuer og så inn i kamera. En kort kreativ VB ville eksempelvis bedret dynamikken.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YyHMEUXf-9U

Scenen og dekoren er jeg også rimelig godt fornøyd med. Kunne jeg ønsket med noe, var det en mulig catwalk ut i salen for å skape en nærhet til publikum under fremføringen av låtene. I lengden kan det fort bli kjedelig med en rektangulær scene uten nivåer og utbygg, men samtidig er det safe og forutsigbart. Jeg likte dekorens enkelthet ved bruk av led - samt ditto lyssetting. En scene i dagens TV-verden uten et hav av moving heads(bevegelige lyskastere), gjør fort en produksjon gammeldags. Men her var det såpass mange at det skapte variasjon og dybde i scenen. Og lysdesigneren bruker skygger uten å pøse på selv om det henger bøttevis i taket. Yes. Respekt.

Rent lydmessig er det for de fleste et helvete for alle lydmenn å jobbe i Oslo Spectrum, enten de jobber med PA-delen eller i TV-bussen. Murvegger lager klang. Heldigvis slapp vi live-orkester og lydproblemer fordi man i MGP-sammenheng kjører playback(musikk på tape, live sang). Jeg mistenker dog at det var autotune med i bildet her. Ikke en eneste en av artistene jeg hørte sang surt - og det hører med til skjeldenhetene. Men hvorfor ikke?

Jenny Skavland er ingen fullblods programleder og virket bundet av manus og situasjonen unde MGP i Spectrum.

Når det gjelder programledelsen, er den for meg todelt. Unge Erik Solbakken er god. Ferdig diskutert. Men han gjorde en stor blemme i siste del under avstemningen. Allerede før det var to landsdeler igjen, deriblant Østlandet, slo han fast at Margaret Berger vant. Sånn gjør man ikke. Han kunne bygget opp stemningen ved å si at det normalt sett er mange flere som stemmer på Østlandet og at dette ikke på noen måte var avgjort. Da hadde nervesystemet i mellomgulvet til seerne fått leve noen minutter til. Men ser jeg bort i fra akkurat den lille detaljen har han humor, godt språk og evnen til å improvisere som gjør han til NRKs sikreste valg i årene som kommer. Når det gjelder Jenny Skavlan bør hun få mer oppmerksomhet for kjolevalget enn for rollen som programleder. Hun var for bundet til manus, til teleprompt og for usikker til denne store rollen. Min ærlige mening er at hun ikke har de egenskapene som gjør henne til en fullblods programleder, kun utseendet.  Jeg stiller derfor spørsmålet: Hvorfor?

Så kort om det musikalske: Personlig synes jeg dette var en finale med stor variasjon i låter. Alle artister var gode på scenen foruten Annsofie, som for meg har en negativ utstråling. Det går på kroppspråk og ansiktsuttrykk. At man valgte å la henne stå når hun sang - og ikke satte henne på en barkrakk med elementer rundt seg for å ta vekk fokus fra hennes opptreden, er for meg en klar regi-tabbe. Jeg synes heller ikke at stemmen hennes  kledde denne krevende låten. Hva med Torstein Sødal eller Didrik Solli Tangen - eller Maria Haukås på denne nydelige låten? Og la meg komme med et ukjent tips: Sjekk ut kristin Bjerkerud fra Hønefoss! Med slike artister bak mikrofonen, tror jeg Margret Berger hadde fått større konkurranse.

Forøvrig er Margaret Bergers låt godkjent.  Om den har noe å gjøre i den internasjonale finalen, er jeg særdeles usikker på. For min smak, mangler hit-følelsen. Jeg klarer ikke huske refrenget etter å ha hørt den noen ganger nå. Men jeg husker kjolen - og en meget god og balansert sceneopptreden.

At Norge har fått en ny yndling i Adelene, har jeg tro på. 16 åringen har litt Tone Damli-preg over seg, men virker ikke fullt så kalkulert og planlagt som Tone. Jeg håper hun beholder denne ekteheten og får dyktige folk rundt seg. Det trenger hun - for stemmen skremmer ingen.

Kveldens beste: Den svenske MGP vinneren fra i fjor. Suverent...

Hvem i helvete har lagd hundeloven? Og hvorfor får hundehysterikerne alltid viljen sin?

Jeg hyller den danske politimannen Lars Bo Lomholt. En stakkars hund som hadde havnet i slagsmål med en annen hund med resultat at det ble en liten flik i det ene øret, ble av politiet dømt til døden. Med hjemmel i Hundeloven! Dagen før hunden skulle avlives, kidnappet politimannen Lomholt hunden for å redde den fra giftspøyta. Heroisk!

Med hjemmel i den danske Hundeloven av 2010, skulle schæferhunden Thor avlives. Det hele skjedde for none dager siden i Danmark. Jeg spør: Hvem i helvete er det som lager slike lover?

Den danske loven likestiller angrep på hunder med angrep på mennesker. Og den innbefatter ALLE former for biteepisoder, også de mindre alvorlige. Har det klikka for danske lovgivere? Og et annet spørsmål: Hvorfor er det slik at hundehysterikerne, de som skriker farlig hund bare de ser et dyr med fire, alltid skal få viljen sin?

Thor bet en mindre hund i øret. Hunden måtte fjerne noe betennelsesvæske fra øret og sy ET sting. Jeg gjentar: ET eneste sting!!! Og visstnok er det slik at den lille hunden bet Thor først, noe som ikke er bestridt av den andre hundeieren. Med verdens mest komiske og samtidig dramatisk alvorlige hundelov på sin side, fattet politiet i Nord Skjælland avgjørelsen om henrettelse. Det verste av alt er at vedtak som fattes administrativt hos politiet ikke kan prøves for en domstol. Dette er rettssikkerhet som selv ikke diktaturer er bekjent av.

Jeg spør: Hvilke kjøtthode av en politiadvokat kan fatte et slikt vedtak? En menneskekylling som ble skremt av en hund i fjerde klasse på skolen, som har mareritt om det et par netter i måneden, og som er på hevntokt? Mon tro om han har like mye forståelse for vedtaket hos politifolka i hundepatruljen. NEPPE! De tør bare ikke si noe!

Selvfølgelig har dansk dyrebeskyttelse, kennelklubben, foreningen for danske dyrleger og mange enkeltperson reagert. Men bare en mann tok affære med fare for sin egen jobb. I full politiuniform møtte Lomholt opp, tok med seg hunden fra ventecella(kennelen) - og gjorde seg til helt. Samtidig er det jo stor grunn til å tro at han mister jobben.

Også den norske Hundeloven har store mangler. Den gir hundeieren og hunden en hel del påbud men svært få rettigheter. Dyrevelferd i Norge er et akterutseilt tema. Det er i praksis fritt frem for dyreplagere og hysteriske motstandere av dyr mens man totalt glemmer dyra og at vi faktisk har med levende individ å gjøre. Herregud! Jeg merker jeg blir forbanna bare jeg tenker på det. Men en ting forundrer meg:

Hvordan går det an å fatte slike lover? Hvilke "dyrekjære" folk har vi som kommer med slike lovforslag - og hva slags nasjonalforsamling har vi som vedtar dem? Hvor var foreksempel Norsk kennelklubb (NKK)når den norske Hundeloven ble laget?

Jeg hverken så eller hørte NKK i media - der hvor de blir sett og kan oppildne opinionen. Hvor var Dansk Kennelklubb i 2010? De burde for svingende fått med seg folket og samtlige hundeeiere lenge før loven ble vedtatt. Kom ikke til meg å si: "Jammen vi protesterte jo" Det holder ikke. Det er for slapt. Vis muskler!!! Stå på barrikadene for hundens rettigheter i samfunnet.

Når skal hundeorganisasjonene forstå at de er der for  mange tusentalls hundeiere og hunder som trenger noen som kjemper også for deres rettigheter? De er ikke der for å dyrke egen makt - enten de er ansatt eller er valgt. Er det snart på tide å få inn fagfolk fra næringslivet til å drive kennelklubbene? De trenger fagfolk på PR & informasjon og lobbypolitikk samt bedriftsledelse. Kanskje på tide at man ikke får verv og jobber i skandinaviske kennelklubber fordi man enten er dommer eller ringsekretær....

I Danmark har folkeopinionen fått politikerne på banen. De sier at de skal se på Hundeloven - som bare er tre år gammel!!! Kunne de for svingende ikke sett skikkelig på den den dagen den ble vedtatt? Det burde de pinadø gjort i Norge også!

Hunden Thor befinner seg på et ukjent sted.  En anonym kvinne har snakket med Ekstrabladet i Danmark og fortalt at hun har hunden. -Ingen finner den - om de så leter på månen, sier hun til avisen.

-Jeg valgte å sette hjertet mitt foran politimoralen, sier Lomholt som er suspendert fra jobben. Hmmm. Kanskje flere politifolk skulle tenkt slik i andre saker...?

Uansett: Mannen med baller heter Lars Bo Omholt. Han er dansk og han VAR politimann. RESPEKT!!!!

Historien om 500 griser som ble sultet til døde i Vestfold, forteller oss at politikerne her hjemme må våkne når det gjelder dyrevelferd. Nå går heldigvis politikere i både Frp og Venstre inn for dyrepoliti i Norge, slik de har det i Sverige - og ikke minst i USA. Her har man egne TV-serier som følger dyrepolitiet på jobb. Etter min mening glimrende TV. Media, i samarbeid med myndigheter,  må brukes for å avsløre mishandlere, de som vanskjøtter og overgripere mot dyr generelt. Derfor blir jeg sjokket når Mattilsynet ikke synes at dyrepoliti er en god ide. Til TV2 sier Assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland:

– Man kunne alltids vært mer til stede, men man kan ikke være over alt hele tiden. Og når det gjelder akkurat denne typen tragiske hendelser, så viser erfaringen at mer kontroll og økt tilsyn ikke er svaret, sier Fjetland.

Ole Fjeltland: Du tar feil. Grundig feil. Vi trenger lover som sikrer dyras rettigheter - og vi trenger et kontrollorgan som har tid og prioriterer slike saker. Det er tid for det nå!

Verdenslansering av Sandefjord-trubadur som brukte fem år

Elling Hem har brukt fem år på å skrive sangene til sitt første album. Det ble lansert denne uka. Foto: Tor Lindseth

Det jeg skriver her, er ren reklame. Reklame for en kjernekar som har brukt de siste fem årene på å skrive låter han syntes var gode nok til å utgjøre et album. Sammen med sin produsent har han satset på å få frem sin musikk uten store markedsbudsjetter og masse ståhei. Mannen vi snakker om heter Elling Hem - og både han og musikken ruler.

Jeg er til de grader inhabil. Hvorfor? Fordi jeg liker karen. Han har blitt en god kompis. Elling Hem er 42 år, kommer fra Sandefjord, livnærer seg som trubadur, spiller ute hver eneste helg, koser seg på scenen med gitaren og alle coverlåtene som sitter spikra i hjernebarken etter 10 år på scenen. Han har en enorm kontakt med publikum. Elling er populær. Nå har han fått oppfyllt drømmen. Her er verdenslanseringen av videoen med låta "Pusterom", en nydelig ballade. Vi spilte faktisk inn denne videoen sist torsdag i et hønsehus i Sandefjord. Ja, du leste riktig. Vi hadde ikke råd til studio.

http://www.youtube.com/watch?v=59kRDU6Tz50

-Jeg har gjort det. Kommet med egen plate med egne melodier og med egen tekster. Jeg er stolt. Og jeg håper folk liker det, sier han. Det er lettbeint popmusikk som grenser til røff rock, country og rolige ballader. Alt sunget med sjel. Med seg på laget har han trollmann-produsenten, Henning Hoel Eriksen, mannen som oppdaget Plumbo og som kan få maksimalt ut av artisten uten at pengene renner ut av konto. Hoel Eriksen fikk orden på den viltre gjengen fra Sande. Og skapte en suksess. Spørsmålet er om han klarer å få til en suksess med Elling Hem? Spørsmålet er om Elling vil synes godt nok i et norsk musikk-miljø som fostrer talenter på løpende bånd om dagen? Jeg synes han fortjener det. Jeg vil derfor gjerne hjelpe til. En 42-åring fra Sandefjord trenger den drahjelpen han kan få. Låta "Forfra" er ei gladlåt. Vi fant en bakgård med noe grafitti i Sandefjord - og slik ble resultatet.

http://www.youtube.com/watch?v=lwIZxvLL2hg

Derfor har jeg tatt meg litt betalt men dog veldig lite for å lage Ellings musikkvideoer. Som utflyttet til Tyskland, koster det jo for en stakkar å komme seg hjem til gamlelandet med kamera for å bruke litt tid sammen med Elling. Det har resultert i tre videoes, alle skutt på en dag og redigert på den neste. Vi vet at det ikke blir noen Oscar-nominasjoner av dette, men det gir jo dere et aldri så lite innblikk i en ukjent manns verden. Og musikken er fengende. Synes i all fall jeg. Her er videoen av ei anna låt. "Alt jeg gjør". Også den spilt inn i Sandefjord i fjor høst

http://www.youtube.com/watch?v=2bJA1ABPsew

-Jeg får god respons på låtene når jeg spiller dem ute. Nå samler jeg et knallband for nå skal vi ut på veien, sier Elling. Som vet at live-opptredener er det som bygger karrierer i Norge. Han møter platekjøperne der de hører hjemme. Ute på byen, på utesteder og konsert-arenaer. Hvis jeg får komme med et råd. Hør låtene og gå på konsert med Elling.

Men jeg presiserer:  Denne reportasjen er IKKE uavhengig og fri journalistikk. Dette er renspikka reklame for en flink og dyktig fyr. Inhabiliteten lenge leve!!! Da har jeg gjort mitt. Dere får dømme sjøl. Her er en minidokumentar om Elling Hem. Da får dere det med hans egne ord. God stemning!

http://www.youtube.com/watch?v=POajGugR1L4

 

Lite norsk jubel i ski-VM-dessverre...

Hvordan står det egentlig til med norske vinteridrettsutøvere som nå går inn i en VM-periode? Svaret er:  njaa… Vi har noen enere, men deretter er det dessverre ganske tynt. Og siden jeg tviler på flere av enerne er jeg redd for at dette kan bli en laber VM-måned. La meg forklare:

ALPINT, VM SCHLADMING: I alpint  har vi Aksel Lund Svindal. Aksel er vår ubestridte ener som kan vinne når som helst og hvor som helst i fartsdisiplinene. Kjetil Jansrud er ikke så jevn, men på gode dager er han helt der oppe. Vi skulle bare ønske at han hadde vært der oftere, men vi kan rett og slett ikke forvente oss noe mer av Kjetil. Vi kan bare håpe. Forøvrig er det tynt i rekkene på herresiden. Dessverre. Altfor ofte består det norske verdenscuplaget i alpint av to menn, Lund Svindal og Jansrud.  Jeg husker svunnende tider:  Med Jagge, Aamodt, Kjus, Skårdal & Co. Da hadde vi vinnersjanser over hele fjøla. Hvorfor er det ikke sånn nå? Er det for gromt å stå på brett slik at vi mister rekrutteringen til nedoverski? Jo, kanskje, men i junior-VM alpint har Norge vært en dominrende nasjon de siste årene. Det ser rett og slett ut som om talentene blir for lette når de skal opp med de store gutta.

Så også på damesiden. Jeg jublet for Lotte Sejersted i fjor, men så langt har det vært tynt fra den kanten. Første dagen i VM for Lotte er rett og slett nedslående. En skade i oppkjøringen kan ha hatt mer å si enn vi kanskje trodde. NIna Løvseth har  kjørt bra i oppkjøringen til VM, men er realistisk sett ikke soleklar pallefavoritt. Vi får håpe på en heldig dag, men jeg føler likevel at jentene har noe positivt på gang. De trenger et par sesonger til med opplegget de har nå. Skal vi si Sotchi?

Sorry Aksel. Jeg er av en eller annen grunn ikke optimist før alpin VM. Jeg sitter med følelsen av at det ikke blir noen gullmedalje på Norge i Schladming.

Her er det noen bilder som jeg tok under VM i Holmenkollen for to år siden. Mon tro om Northug stopper opp foran målstreken i Val Di Fiemme? Teksten fortsetter under bildene....

LANGRENN, VM VAL DI FIEMME: I langrenn får jeg ikke helt godfølelsen på Petter Northug om dagen. Selv om han er mesterskapsløper, er det en ujevn sesong han har levert frem til nå. Veldig bra den ene dagen, under pari den andr.  Tour de Ski var en skuffelse, både for han sjøl og for oss andre. På distansene er det likevel Petter vi må sette vår lit til mens vi kun kan forvente oss overraskelser fra de andre gutta. Likevel føler jeg at VM i Val Di Fiemme blir Dario Cologna sitt store mesterskap. Dario fortjener et mesterskap med triumfer nå. Han har vært veldig bra så langt i sesongen sett under et. Samtidig  tror jeg vi skal passe oss for seierskåte russere. Ingen satser mer og ingen har mer penger å satse for enn dem. De ser frem i tid - mot et OL på hjemmebane - men allerede når har de begynt å vise muskler.

 På damesiden er det Marit Bjørgen som er den store favoritten. Outsidere her er Therese Johaug og Justina Kowalszyk, sistnevnte suveren i Tour de Ski, men på linje med Cologna, dominerer hun ikke mesterskapene. Marit har vist seg jevnt sterk og med den rutinen hun nå har, skal det mye til om hun bommer på formen til VM. Bare sykdom kan sette henne ut.

I langrennssprint er det mer åpent. I tillegg til å være i god form, er det ofte tilfledigheter som avgjør. Jeg tenker da på fall, stavbrekk, ødelagte ski etc. Min personlige favoritt er Pål Golberg, et kjempetalent som jeg tror vil blomstre for fullt mot OL. Klaffer alt på dagen, er han på pallen i Val di Fiemme. I OL i Sotchi kan han stå helt øverst. Men dette blir en kamp mellom nordmenn og svensker. Det skulle ikke forundre meg om sprinten blir Northugs sterkeste kort i dette VM. Hellner? Svaret er nei.

Jeg tror den eneste gullmedaljen i herrelangrenn kommer på stafett. På damesiden tar Bjørgen to individuelle og Johaug den lengste distansen. Selvfølgelig vinner Norge stafetten. Hurra!!

SKISKYTING, VM NOVE MESTO: På skiskyting har vi en dronnning. Tora Berger må finnne seg i å stille som favoritt på det meste. Og har hun klart å beholde formen i pausen før VM, er det vel ikke mange som kan stoppe henne fra i alle fall to gull i Nove Mesto. Jeg tør ikke ha noen forhåpninger til de andre norske jentene. De må ha tur for å lukte på pallen.

På herresiden er det franskmannen Martin Fourcade som er favoritten. Hvis Emil Hegle Svendsen får mer stabil skyting, er han den eneste som kan tukte franskmannen. Personlig hadde jeg synes det hadde vært morsomt om Ole Einar Bjørndalen viste seg frem fra sin aller beste side. Da ville han vært vanskelig for de fleste, men Ole Einar har ikke lenger den posisjonen han hadde og vi har ikke lov til å forvente oss altfor mye av Ole Einar. Jeg tror ikke han er så mye dårligere nå enn han var. Det er bare de andre som har blitt såpass mye bedre.

To gull til Tora, et gull til Emil. Gutta vinner også stafetten.

HOPP, VM VAL DI FIEMME: Så hopperne: Nordmennene har tatt et gigantsteg med sin nye trener Alex Stöckl. Vi har tre hoppere som alle kan kjempe om gullmedaljen på en god dag: Jacobsen, Bardal og Hilde. Jeg husker med glede Anders Jacobsen sin  Tysk-Østerrikske-hoppuke. Den var fantastisk. Et utrolig comeback av Anders. Men så gikk lufta ut av Hønefoss-ballongen - og selv om Zakopane var bra, står ikke Sapporo og Vikersund i stil. Anders Bardahl er jevn, men å være jevn er ikke godt nok til å ta gull. Tom Hilde er kanskje den jeg har best følelser for i VM, selv om Jacobsens come-back sesong hadde blitt usedvanlig hvis den ble kronet med et VM-gull. Jeg er usikker, men vi får snart svar på VM-formen. Før Val di Fiemme, skal hopperne nemlig konkurrere i Klingenthal og Oberstdorf (skiflyvning). Her må nordmennene vise form og vise muskler for å få et psykisk overtak på østerrikerne. At det er nordmenn helt der oppe i VM, er jeg rimelig sikker på, men gullmedaljen henger i en tynn tråd. Dessverre. Ingen VM-gull i hopp heller. SØREN HELLER!!!

Heller ikke Anette Sagen, som har vist seg frem på en veldig positiv måte denne sesongen, tar gull. For kvinnehopp og interessen i Norge, håper jeg på at jeg tar grundig feil. Endelig begynner skihopping for kvinner å få aksept, men media derimot, viser liten eller ingen interesse for kvinner i lufta. Jeg tror og håper på en pallplass for Anette, men altså ikke på gull.

KOMBINERT, VM VAL DI FIEMME: I kombinert er det Erik Frentzel fra Tyskland som har vært den jevneste i de siste rennene frem mot VM.  Mikko Kokslien viste seg brukbart frem i de siste rennene, Magnus Moan er alltid med og kjemper om tittelen hvis han får brukbar klaff i hoppbakken. Men likevel er det for ujevnt til at jeg tror på gull her. Vi skal være fornøyd med en pallplassering.

TO KLARE FAVORITTER: Hvis vi oppsummerer, er det jentene som er våre sikreste gullkort. Tora Berger og Marit Bjørgen peker seg ut som våre store favoritter. Men jeg, den fødte optimist, er usikker på flere norske gullsjanser.

USIKKER: For VM i de nordiske grener, er jeg kanskje mest usikker på arrangøren i Val Di Fiemme. De har hatt problemer med både bredbåndslinjer og arrangementet de siste årene. Ikke så lett å være pressemann i den Italienske dalen som ikke på langt nær er så sjarmerende som mange andre flotte plasser i Syd Tirol. Det må være ekkelt å være arrangør i et mesterskap etter folkefesten i Holmenkollen for to år siden.