hits

april 2014

Hva kan Brækus-teamet om boksing?

Cecilia Brækhus lever tøft men farlig.  Boksepromotoren Sauerland er Europas mektigste boksepromotor og styrer store deler av boksesporten på Europeiske TV-kanaler. Nå har hun brutt med Sauerland og alliert seg med et komplett norsk team som har liten innsikt i internasjonal proffboksing og som har liten eller ingen innflytelse på verken norske eller utenlandske TV-kanaler. Dette kan være slutten på Brækhus karriere. Det vil være synd.

Cecilia lever farlig, men hun skal ha ros. Hun tør å si "stormakta" rett i mot. Dette er Davids kamp mot Goliat i ordets rette forstand. Jeg liker sånt. Hadde hun bare hatt sterkere skyts i ryggen....

Uten å si så mye galt om kompetansen til temaet rundt henne med kommersiell manager Rune Brynhildsen og advokatene John Christian Elden samt Morten Andreassen i spissen, tillater jeg meg å stille spørsmålet: Hva kan denne gjengen om internasjonal boksing? Hverken juridisk og kommersielt har de noen fartstid i boksingens verden. Jeg er redd det hele vil baseres på synsing om temaer de rett og slett ikke vet noe om. Som i all annen idrett er det en stor kontaktflate som gjelder. I boksingens verden er dette avgjørende. Det er utenfor min fatteevne å kunne se akkurat dette.

I de siste årene er det VIASAT som har betalt lønna til Cecilia Brækhus i tillegg til norske sponsorer. Uten kamper, ingen TV-opptredener, og dermed mye mindre penger i kassa for Brækhus. Utover Norden sier fakta er det ikke stor interesse for kvinnekamper i boksing. I Tyskland, hvor jeg selv har bodd i en årrekke, er det ikke mange som vet hvem Cecilia Brækhus er. Hun er ingen boksekjendis for det store publikum annet enn i Norge. Det er i de store TV-markedene ute i Europa hvor de store pengene ligger.

Ved å bryte med styrtrike Sauerland, ser det neste ut som om Brækhus & Co satser på at proffboksing skal bli lov i Norge og at en kamp på hjemmebane vil innbringe store penger. Mao: de satser på hjemmemarkedet. Men det er lenge til vi får se proffboksing på hjemmebane. Regjeringen kan IKKE bare knipse med fingerne og forandre loven. Det krever et stortingsflertall.

Det er helt tydelig at forhandlingstonen mellom Sauerland og Cecilias team ikke har vært hjertelig . Brynhildsen postet sogar en status på Facebook hvor han kallte Nisse Sauerland for "Skikkelig badass". Jeg tror det, verbalt sett, er å undervurdere Sauerlands makt i internasjonal boksing. I Norge blåser norske potensielle rettighetshavere(les: TV-kanaler, websites) i Sauerland, men ikke utenfor våre grenser. Ja, sogar VIASAT vil tenke seg godt om hvis de føler de kommer på kant med Sauerland . Og her handler det ikke bare om penger men også det å arrangere boksestevner. Sauerland sitter ikke bare på den beste stallen av boksere i Europa men også på de beste folka til å arrangere stevner samt tilrettelegge for TV. TV-produksjoner  og boksestevner i regi av Sauerland er rett og slett djevelsk gode.

Ikke aner jeg hvem som lyver. Sauerland sier de har en gyldig kontrakt med Brækhus, Brynhildsen & Co sier at den er avsluttet og at kontraktstiden har gått ut. Om den kontrakten hjemler en potensiell rettssak her i Norge eller i Tyskland, er jeg usikker på, men jeg formoder Tyskland. Jeg kan med en gang fastslå at det tyske rettssystemet fungerer annerledes enn det norske.  Kan det leses mellom linjene at Brækhus forventer en rettssak siden hun har to(2) advokater med på laget? Skulle det vært nødvendig hvis det ikke lenger eksisterer en kontrakt?

Samtidig ser jeg et problem her. Brynhildsen er på den ene siden profilert programleder på Max sine sportssatsinger på fotball og har derfor et nært forhold til en TV-kanal som BØR ha interesse av å kjøpe rettigheter til Brækhus-kamper i fremtiden. På den andre siden er han kommersiell manager for Brækhus. Vil TV2, VIASAT, NRK eller andre ha tillit til Brynhildsen i en eventuell forhandling? Her bør Brynhildsen (eller TV-Norge) ta et valg for på den måten å ha troverdighet i det spillet som tydeligvis er i gang.

Dessverre er jeg derfor skeptisk til om Cecilia Brækhus har gjort riktige valg, men for hennes del, håper jeg det.