hits

juni 2013

Naivt fra Norsk Kennel Klubbs Anne L. Buvik

Det er med interesse jeg leser Anne L. Buviks analyse av hundeutstilling i siste nummer av Norsk Kennel Klubbs medlemsavis Hundesport. Hun er den første utstillingsdommeren som innrømmer at det finnes kompisdømming, at dommere kan la seg manipulere samt at det nok kan finnes både korrupsjon og bestikkelser i schæferhundmiljøet i Tyskland. Samtidig påstår hun at juks og fanteri nesten aldri forekommer. Det eksisterer kun hos rasen schæfer og kun i Tyskland.

Hennes analyse, som i for seg tar for seg hundeutstilling på en særdeles naiv måte siden hun insinuerer at det er altfor få som kan noe, legitimerer også juks og fanteri fordi det etter hennes oppfatning kun eksisterer litt.  Litt? Det SKAL ikke eksistere.

Buvik har jobbet i 40 som journalist blant annet i Moss Avis og er nå redaktør i bladet Ryttersport. Undertegnede blir kun karakterisert som en frustrert schæferutstiller med en flengende blogg. For det første Anne L. Buvik: Den slags hersketeknikker vil jeg ha meg frabedt. Jeg skriver min blogg som journalist med 30 års erfaring fra internasjonal presse innenfor  avis og TV og med praksis fra Norges og Europas største mediabedrifter.

I karakteristikken av Buvik skrives det med stolthet at hun er utstillingsdommer for ca 100 raser. Dette må være et allrounddommer-skap på sitt aller verste. Spesialist på 100 raser? Jeg tror IKKE dette trengs ytterligere kommentarer.

For det første forsvarer Buvik systemet med sin analyse en-dommer-prinsippet. På generelt grunnlag er det velkjent at det er dette jeg er kritisk mot. Der hvor vi finner enestyre uten kontroll er det en plattform for juks og fanteri.  Systemet er tilrettelagt for det.

For det andre bekrefter hun at det forekommer kompisdømming og kameraderi. I  tillegg sier hun også at det nok er korrupsjon og bestikkelser innefor schæferhund i Tyskland. Så starter naiviteten- eller kanskje viljen til å forstå: Dette forekommer IKKE i andre raser iflg Buvik. Der er både dommere, oppdrettere og utstillere ærlige hundefolk. Amen!

Det finnes en mengde raser hvor hunder omsettes for hundretusenvis av kroner. Der det er store penger involvert, finnes det kriminalitet. I særdeleshet der hvor det ikke føres kontroll eller hvor det er enestyre.

Samtidig gjør Buvik et stort poeng av at utstillere ser seg blinde på egne hunder og eget oppdrett. Hun mener at de således heller vil være i stand til å kunne være uenig i bedømmelsen. Dette kan jeg faktisk til dels være enig i. Men hva når dommere dømmer egne hunder, eget oppdrett eller avkom etter tispe eller hannhunden som man selv har satt i avl? Har ikke dommere det samme følelsesregisteret som oss andre? Er ikke vi andre like gode som en dommer?

I mine tidligere kommentarer har jeg nevnt en episode hvor en dommer dømte eget oppdrett frem til norsk vinner. Når man gjør så, må man være forberedt på at troverdighet og integritet som dommer blir satt kraftig på prøve. Mitt poeng: Dette skal IKKE skje!

Avslutningsvis: Rett skal være rett. Deler av det du skrev i din analyse, Anne L. Buvik, kan jeg være enig i.  Men din arroganse mot oppdrettere, utstillere og andre hundeeiere blir irriterende når du avfeier tusenvis av kommentarer på mine tidligere blogger med hentydning om at folk er direkte uopplyste. Jeg blir regelrett trist når dette bestillingsverket fra NKKs dommervelde ikke tar noen form for selvkritikk på den massive støtten mine tidligere kommentarer har fått. Jeg gidder ikke høre på argumenter om at stadig flere deltar på hundeutstilling når jeg mener at potensialet for deltakere i alle former for hundesport kunne vært så mye større hvis NKK ikke satt på sin høye pidestall og styrte med jernhånd i Norge. Til syvende og sist handler dette dessverre om maktarroganse. Dere må våkne nå!!!

Formann i hundeklubb startet grov hets mot medlem på Facebook

Hun blir kalt hore, kjeltring, dyremishandler og det som verre er. På Facebook. Med fullt navn. Hetsen er noe av det groveste jeg har sett på sosiale medier. Det startet med en kommentar fra en leder i en rasehundklubb i en stor norsk by. Denne lederen representerer i ytterste konsekvens både den nasjonale rasehundklubben og samtidig Norsk Kennelklubb. Dette er nok et bevis på hvordan hundemiljøet fungerer på sitt aller verste.

Saken har flere sider. Her er det en konflikt som omfatter påstander om forfalskning av dokumenter, påstand og anmeldelse av voldtekt, besøksforbud, familiekonflikt for å nevne noe. Saken består av en mengde folk som tar parti uten at de kjenner alle sider av konflikten. Det er for så vidt greit å ta parti, men derfra til å eksponere dette på Facebook med grov hets og offentlig bruk av navn er totalt unødvendig. Det vitner om ondskap, uvitenhet om sosiale mediers kraft og hva en sådan offentliggjøring fører til. Saken er i sitt innhold så tragisk for de det omfatter uansett sannhetsinnholdet i påstandene at det går på helsa løs. Hva skal til før mobberne blir fornøyd? Selvmord?

Hva er faktum? Kvinnen som hetses har fått en skikkelig depresjon. Barna hennes blir grovt mobbet på skolen fordi medelever også leser Facebook. Trusler mot henne kommer på SMS, mailer og meldinger på Facebook i tillegg til at de florerer i kommentatorfeltene. Kvinnen som omhandles i saken har blitt en snakkis i en hel hundeverden og til de grader fått ødelagt et rykte som uansett utfall av disse sakene vanskelig kan rettes opp igjen i fremtiden. En person forsøkte i kommentarfeltene på Facebook å sette fokus på metoden, offentliggjøringen av navn samt ondskapen i det. Også denne personen har fått meldinger, smsér og mailer...

Det verste er at denne offentlige hetsen ble startet av formannen i den lokale rasehundklubben, for øvrig en av de større i Norge. Rasehundklubben er underlagt den nasjonale rasehundklubben som igjen er underlagt NKK. I ytterste konsekvens kan man si at denne personen representerer NKK innenfor denne hunderasen i dette distriktet. Jeg spør: Hvor er nasjonale raseklubber og NKK når slike grove overtramp skjer? De er raskt på pletten når en stakkars oppdretter ikke får registrert kullet sitt i tide eller en dommer får negative kommentarer i sosiale medier, men der hvor det fra en av deres egne foregår regelrett mobbing og sjikane, skjer det ingenting. Er en rasehundklubb og NKK tjent med å ha slike representanter? Kan de opptre som de vil i sosiale medier i hundesaker?  Etter min mening nei. Sjikane av klubbens medlemmer skal aldri foregå på denne måten fra valgte organer. Etter det jeg forstår har også et av klubbens styremedlemmer sendt melding til den nevnte kvinnen og sagt at hun aldri mer får være medlem av klubben. Bør det ikke foreligge et styrevedtak først?

Problemet her er jo at dette er så mye mer enn en ren hundesak. Det er direkte bruk av sosiale medier for å knuse en person offentlig. Å forsvare seg mot Facebook-spøkelset når det begynner å løpe er omtrent umulig.

Ei heller politiet i Norge tar stilling til slike saker selv om bevismaterialet er overveldende. De henlegger slik saker på prinsipielt grunnlag og henviser til det sivile rettsapparatet. Det koster penger og gir derfor internett-mobberne fritt spillerom. Fy fa... for en mediahverdag vi lever i!!!

Jeg skal ikke ta stilling til fakta i den nevnte saken, kun prinsippene om bruken av sosiale medier som hevn samt ondskapen i det hele. Personlig mener jeg at folkene som oppfører seg sånn på nett burde først fått en omgang juling og deretter fengslestraffer samt en lørdag i gapstokk på torget i byen hvor de holder til slik at de kunne fått føle på kroppen hvordan det er å bli spottet offentlig. I tillegg burde den nasjonale rasehundklubben samt NKK eksludere disse folka på etisk grunnlag. Det er slike folk som til de grader ødelegger hundemiljøet.

Forlater Hushovd BMC?

Det er synd for Norge at Thor Hushovd ikke ble tatt ut på BMC-laget til Tour de France. Det er en mer synd for Thor Hushovd at han ikke ble tatt ut. Og det er veldig synd for TV2 at Hushovd ikke blir å se i BMC-trøya når Kaggestad forteller om franske slott. I tillegg synes jeg oppriktig synd på de som mener at en 35-åring er for gammel til å sykle på topp-plan. Sludder og vås. Dog er jeg mer usikker på om Thor blir å finne i BMC-trøya neste år?

Vi skal være glade for at Edvald Boassen Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug, som sykler for Sky, Katusja og Blanco, er på startstreken i TDF. Men svært få kan nekte for at av de norske er det Hushovd som har vært TDF-kongen de siste årene. Det blir liksom noe som mangler når han ikke er med i feltet.

Det hele begynte i Polen Rundt i fjor. Jeg var der, så en utslitt syklist langt bak i feltet. Det gikk ut over humøret hans. Det var ikke så lett å få kommentarer fra Thor den gangen. Plutselig brøt han og reiste hjem. Det var starten på marerittet og slutten på topp-plasseringer.

Det forteller alt om hvor jevnt det er i toppen i internasjonal sykling når en kapasitet som Thor Hushovd bruker så lang tid på å komme tilbake. Kroppen hans er nemlig frisk. Da er det to ting som hemmer sportslig suksess: Det mentale samt riktig trening. Jeg tror mye ligger i det mentale. Å tro på seg selv samt ikke å kjenne etter kroppens svakhetstegn under ritt, er noe av det viktigste en toppidrettsutøver må heve seg over. Når selv ikke Hushovd klarer dette, sier det alt om hvor viktig det mentale er i internasjonal toppidrett.

For Thor har dette tatt tid. Først nå, langt over et år senere, begynner formen å komme tilbake. Det er jeg glad for. Han har allerede vist seg frem på en positiv måte under NM denne uka. Og til dere som i kommentator-feltene sier at han er for gammel, bruk hodet. I utholdenhetsidretter som sykkel, marathon og for øvrig langrenn er "liksom-viktigper-uttalelser" som dette et bevis på manglende kunnskap om toppidrett. Rent fysisk er det INGEN hindringer for å hevde seg i toppen. Thor kan henge med i verdenstoppen mange sesonger så lenge kroppen holder og det mentale er på plass.

Jeg tror Thor kjører Spania Rundt senere i år. Der tror jeg vi får se en Hushovd som kan kjempe om etappeseire. Det er jeg rimelig sikker på. Men blir han i BMC neste sesong? Akkurat det er jeg mer usikker på. Hvorfor? Fordi Thor Hushovd selv vil være en del av et lag hvor han får en betydningsfull rolle. Det har han ikke i BMC -noe laguttaket til TDF viser. Han må rett og slett sette det sportslige opp mot det økonomiske uavhengig av hva det står i kontrakten med BMC.

Når det er sagt, gleder jeg meg til TDF. Edvald Boassen Hagen vil på enkelte etapper kjempe om etappeseire ? hvis han da ikke blir tillagt så harde oppgaver som hjelperytter at han mister overskudd til spurtene. Alexander Kristoff så jeg under Sveits Rundt for en drøy uke siden. Jeg har tro på at Katusja-rytteren kan kjempe helt i toppen på flere av spurtetappene. Lars Petter Nordhaug må i brudd, men formen er stigende etter høydeoppholdet i USA. Og ingenting hadde gledet mer om Lars Petter kunne stått øverst på pallen på en av etappene i TDF. Da hadde det kommet en tåre?

Drillo må vekk. Få inn Solbakken eller Andersen

A-landslaget i fotball spilte 1:1 mot Albania. U-21 landslaget slo England 3:1. Ser man på lagoppstillingen til A-landslaget, er det relativt unge spillere som alle gjør en solid figur på sine klubblag enten det er i England, Tyskland eller i Norge. Hvorfor en så dårlig innsats mot Å-nasjonen Albania? Svaret er Drillo. Mannen virker totalt likeglad og uinspirert. Det smitter. Drillo må vekk. Norge må hente nye og friske krefter fra andre miljøer. FORT! Mine forslag: Solbakken eller Andersen. NÅ!

Mannen er intelligent. Han analyserer fotball-kamper som ingen annen trener i norsk fotball. Han er rett og slett fotballfaglig veldig sterk. Men er han sulten? Har han lyst til å vinne fotballkamper?  På meg virker Drillo uinspirert. Det skal være totalt umulig med den norske spillerstallen å tape mot et lag som Albania. Her er det toppspillere som Nordtveit, Skjelbred, Hangeland, Berisha, King etc som alle spiller på topplag i Tyskland, England og Østerrike. Skulle bare mangle om denne gjengen ikke skulle prestere. Feilen MÅ ligge hos Drillo og hans  hjelpere. 

Jeg synes han virker irritert og uinspirert, ja på grensen til arrogant slik han fremstår i media om dagen. Hva sa han? At pressekonferansen var totalt bortkastet tid?  En slik uttalelse sier mye, ja kanskje alt.

Jeg har møtt mange av de spillerne som spiller på A-landslaget samt flere av de som spiller på suksesslaget U-21. Dette er seriøse idrettsutøvere som legger ned masse arbeid i å bli gode. De har ambisjoner. De vil oppnå noe på fotballbanen.  Jeg er overbevist om at Norge som fotball-nasjon  kan bli ganske gode på A-lagsnivå om relativt kort tid med de spillerne som nå banker på døra. Se hva U-21 landslaget får til i Israel. Jeg blir glad langt inn i hjerterota på vegne av norsk fotball. Men skal de bli gode som lag, må det skje uten Drillo. Og det fort. Jeg ville pinadø ikke latt han lede laget i neste kamp en gang.

Så gjenstår det å se om Semb tør ta steget ut av gutteklubben "Grei" og legger Høgmo på hylla. Det bør han gjøre. Få inn folk med internasjonal erfaring og innsikt. For meg peker det seg ut to navn. Ståle Solbakken og/eller Jørn Andersen. Begge har kompetansen, begge har erfaringen, begge har evnen til å engasjere samt inspirere ? og begge har jobbet  på høyt nivå i store utenlandske ligaer.

Ståle har  en negativ fortid i forhold til fotballforbundet. Glem det. Tenk prestasjoner.  Tenk kvalifisering og inspirasjon. Her gjelder det å få topptrente gutter til å forstå en filosofi, spille sammen samt bli inspirert. Det kan Ståle.

Jørn Andersen er speilbildet på offensiv fotball. Han er vant med spillere som løper mye. Jørn er en flink inspirator. Han ville blø for oppgaven. Norsk fotball trenger typer som Jørn.

Men tør NFF gjøre noe med legenden Drillo? Neppe. Og tør de droppe kompisen Høgmo når Drillo pensjonerer seg? Neppe. Da hjelper det lite at U-21 banker resten av Europa.