hits

september 2013

Northug skriver under for å spare Coop

Selvsagt skriver Petter Northug under avtalen med Norges Skiforbund. Det nyter alle parter godt av. Coop, som Northugs hovedsponsor, har ingen interesse av offenltig skittentøyvask som ødelegger Petters rykte og Coops varemerke. Petter Northug selv gir aldri slipp på OL.  Norges Skiforbund på sin side har en gullstatistikk å forsvare samt at de neppe vil havne i rettssak om retten til å jobbe fritt som idrettsutøver. Men fremtiden byr på store utfordringer, ikke minst juridisk.

 

Ingen tjener derfor på at dette blir en sak. Det vill ha konsekvenser langt ut over det sportige for alle involverte parter. Kommunikasjonsdirektør i NSF, Espen Graff, er en klok mann. Han ser konsekvensene av hva dette kan utarte seg til i media. Så får vi håper at Erik Røste & Co er like kloke. Coop ser også dette.  De ser rent strategisk at en sak hvor de sitter på sin høye pidestall og kanskje skal nekte Norges mest populære idrettsutøver adgang til OL, ville være direkte skadelig for deres eget varemerke i Norge. Det jeg håper er at Petter Northug selv lytter på kloke rådgivere. Å ri prinsipper her vil være skadelig for alle parter samtidig som det vil ta all fokus vekk fra andre utøvere, Bjørgen og Johaug inklusivt. Partene har ikke noe valg. Dette MÅ de løse.

 

Idrett generelt og skiidrett spesielt er i en rivende utvikling, ikke bare kommersielt men også sportslig. Jeg husker alt fra fordømmelsen av skøyting, kritikk av red-bull avtaler - og nå situasjonen hvor man må se på kombinasjonen mellom private lag og landslagene. Det tvinger seg frem på en måte hvor man må se helheten i en kommersiell idrettsverden - ikke minst juridisk. Å nekte idrettsutøvere som står utenfor landslaget start i internasjonale konkurranser på bakgrunn i forbundets kommersielle særavtaler, kan i verste fall stride mot lover som regulerer retten til arbeid. Våre skihelter er ikke bare idrettsutøvere, de er yrkesaktive mennesker med skiidrett som levebrød. Og det er en kortsiktig karriere hvor pensjonsalderen i gjennomsnittet ligger på 30 år. Skal man i løpet av den tiden nekte de å tjene mest mulig penger? Her vil de juridiske spørsmålene bli mange og interessante. Blant annet vil lojaliteten til Norsk Tipping kontra mulige sponsoravtaler med andre spilleselskaper bli en juridisk nøtt fremover. 

 

Rent praktisk kan man se saken slik:  Petter Northug har, helt lovlig,  valgt en annen arbeidsgiver enn Norges Skiforbund. Han har valgt Coop og en hel del andre arbeidsgivere via personlige sponsoravtaler. Samtidig bør han forstå at hvis alle utgifter vedrørende å reise på jobb i verdenscup og mesterskap skal dekkes av hans gamle arbeidsgiver, NSF, UTEN at de får noe tilbake, vil det bli feil. Siden internasjonale regler er slik at en utøvere, for å kunne delta i verdenscup, VM eller OL, må være en del av en nasjons lag, er det mye logikk i at Norges Skiforbund vil ha kontroll.

 

Forandringene står i kø. NSF vil komme i en situasjon hvor de må kunne gi bedre( ja endog de beste) kommersielle særavtaler til enkeltutøvere samtidig som de har det beste sportslige tilbudet. De vil komme i en konkurransesituasjon med private lag i langt større grad enn i dag. Denne omstillingen må de ta, være kloke - og sørge for å bli best på alle måter. Da vinner de både kommersielt og sportlig.

Solskjær så klart - men han vil nok ikkeVelg Ole Gunnar Solskjær som landslagstrener.  Hvorfor? Fordi Solskjær er mannen som vil skape ny og positiv blest rundt landslaget samt at han vil gi laget godt internasjonalt renome. Jeg sier ikke at han er en bedre trener enn andre kandidater som Høgmo, Solbakken, Rekdal etc. Men han har en del andre kvaliteter som norsk landslagsfotball trenger. Problemet er at jeg ikke tror Solskjær vil!

La meg med en gang slå fast: Drillo har gjennom mange år gjort en god jobb med landslaget og det matarialet han har hatt til disposisjon. Dessverre har han i sin siste periode gjort flere feil. Han har  holdt for lenge på gamle, etablerte stjerner og ikke sluppet til de nye talentene tidsnok. Dermed har han ikke fått bygd det laget han burde. Dernest har han gjort mange merkelige spillervalg med navn som knapt nok har spilt reservelags-kamper på sine respektive lag. Og et problem til: Drillo ser for mye fotball på TV og for lite fra tribunen. Blant annet har han ikke en gang sett norske spillere i aktivitet i Bundesliga. Det er ikke så langt til Tyskland, Drillo! Norwegian flyr til Berlin på lavprisbilletter. Hva med å ta en tur for å se Per Ciljan Skjelbred i aksjon for Hertha? Og til slutt: Drillo er ikke akkurat noen humørspreder for tiden. Han er ingen Jürgen Klopp for å si det sånn... 

Nettopp av disse årsakene trenger landslaget en profil som Solskjær. Han kan gi laget både det fotball-faglige og pr-messige løftet som laget trenger. Samtidig vil dette gi en etterlengtet boost inn i spillergruppa. Høgmo ville nok også gitt et fotball-faglig løft, men på PR-siden neppe. Og selv om man nå mener at Høgmo IKKE er aktuell for landslagsjobben fordi NFF ikke vil han han, er jeg usikker på om det stemmer. Fotballforbundet har pinadø ikke så mange å velge mellom i Norge. Andre kandidater er blant annet Kjetil Rekdal og Ståle Solbakken. Personlig tror jeg nok at Rekdal ville passet bedre i en landslagsjobb enn i en klubb. Det kunne nok fungert ganske bra. Solbakken er nok uaktuell på bakgrunn av tidligere kanselering av kontrakt samt ny jobb i København. Derfor er det kun en god kandidat: Solskjær - hvis han vil....

Etter det vi erfarer, er Ole Gunnar nær ved å forlenge med Molde. Jeg tror ikke det i så tilfelle blir en langsiktig kontrakt. Det er bare en cup-triumf som mangler i premieskapet på Aker Arena med Solskjær . Dessvere tror jeg lite på internasjonal suksess med Molde for han fremover. Serien i år er ikke prima vare for laget hans. Overraskende nok vil jeg vel si. Men Ole Gunnar har ambisjoner om  å trene klubber i England. Da kan det hende at en kortsiktig kontrakt i Molde med klausul om å kunne gå hvis det dukker opp et godt tilbud fra øyriket, passer han bedre enn en landslagsjobb. Jeg tror IKKE at NFF vil ha en ny Solbakken-sak. Og de vet at en Premeier league-klubb vil være en betydelig større utfordring for Solskjær enn landslaget.

Min konklusjon er følgende. NFF ønsker seg Solskjær men ser farene og risikoen. Solskjær har ambisjoner som går langt utover å trene det norske landslaget. Jeg tror rett og slett ikke han vil takke ja hvis han får - eller har fått et tilbud. Jeg er veldig usikker på om de seriøst vurderer Kjetil Rekdal. Ikke på grunn av ferdigheter men som person. Og da blir det vel Høgmo da, enten de(vi) vil eller ikke. Han har jo  til de grader har brukt media i sin arbeidssøknad og som har sine klare støttespillere blant noen fremtredende fotball-journalister. Høgmo er flink han, men det blir litt traust, litt kjønnsløst - ja rett og slett litt Drillo over det hele.  Så derfor:

Si ja Solskjær. Si ja!!