hits

november 2013

Simpel sjikane av Northug

Sponsorkonsulent Jacob Lund går i mot Petter Northug Jr og sjikanerer han på det groveste i media.  Rent juridisk er det helt på grensen til injurier når han kaller Northug Jr. en "illojal, egoistisk klovn". Jeg synes det både er simpelt og totalt unødvendig. De fleste kan forstå at man skriker etter lojalitet til skiforbundet.  Det ligger liksom i den skinnhellige norske sjela. Men kan man nekte folk å utføre sitt arbeid? Og kan man tvinge folk inn på et landslag hvis de ikke vil? NEI!

Å nekte folk å jobbe samt gå konkurranser selv om de ikke vil være med på landslaget, vil være en juridisk nøtt hard å knekke for skiforbundet. Selvfølgelig har NSFs kloke hoder hatt en juridisk vurdering av dette. Hvorfor tror dere at det kom i stand en avtale?

Å komme med en generell og lite gjennomtenkt uttalelse, slik Jacob Lund gjør, vitner mer om at han ønsker å provosere samt skape PR for egen person samt egen bedrift. Uttalelsen kan neppe være bygd på kompetanse. Jeg skjønner heller ikke hvorfor norske journalister bruker Lund som en tilbakevendende referanse i sponsortematikk. Det finnes folk med betydelig mer innsikt i begrepet sponsorering enn han til tross for at han i årtier herjet med kronene til Vital og DNB.

Men folkens: Her må dere skille mellom nasjonale åpningsrenn for klubbløpere, samt internasjonale/nasjonale langløp. Her kan alle delta i motsetning til verdenscup/mesterskap hvor kun uttatte landslagsløpere kan stille. Etter det jeg forstår, har NSF og Northug løst dette ved en avtale. Hvorfor holde på med denne diskusjonen nå? Northug sier som budeia: Alle får! Greit nok. Men er det lurt for han selv i det lange løp? Målt i troverdighet: Nei. Målt i penger: Ja!

La meg forklare: Når Lund snakker om interessekonflikt mellom Coop, Northugs private sponsor, og Spar, skiforbundets sponsor, snur Lund hele problematikken på hodet og viser liten innsikt. Teoretisk kan han ha rett.  Jeg tror heller ikke at Coop liker Petter med Spar logo og motsatt.  Men i praksis holder ikke denne forklaringen mål fra Lund sin side.

Jeg tror han undervurderer intelligensen til det norske folk.  Målt i troverdighet, er det kun en taper her: Petter Northug selv. Ikke Coop. Ikke Spar. Hvor mange av dere tror at Petter er en svoren Coop-tilhenger hvis det ikke var for pengene? Hadde det vært Spar, Rema, Rimi, Biltema eller Kondomeriet som hadde lagt pengene på bordet, hadde han like fordømt vandret rundt i en dagligvare-butikk og spurt om det fortsatt "er noe fres i kaill´n din"?. Basta. Petter vinner kun en ting på dette og det er penger. Masse penger. Troverdigheten hans som reklameobjekt blir jo svekket, men IKKE troverdigheten til Coop eller til Spar. Jeg tror tvert i mot at begge får mer oppmerksomhet og logokjennskap nå enn de ville ha fått hvis Petter hadde fortsatt i landslaget. Hvor mange visste forresten at Spar var hovedsponsor for langrennslandslaget? Så langt har de kun tjent på det.

Hvorfor skal Petter Northug Jr. kritiseres for at han tjener penger, ja langt mer enn det han ville tjent ved å være på landslaget? Fordi han er Petter Northug? Fordi han tør å være annerledes? Fordi han er verdensstjerne i Norge?  Fordi vi har Janteloven? Hva er det med fenomenet Petter Northug som gjør at alle vi idioter er så opptatt av han? Jovisst går han fort på ski, men det har mange andre gjort før han. Svar: Han er bare seg sjøl- han tenker bare på seg sjøl i en idrettsverden hvor egoismen hans er fokusert mot det å vinne. Det aksepterer ikke Norge. Jeg mener at vi trenger slike idrettsfolk som Petter. Alle kan ikke, og skal ikke, være like. Det er tross alt bare langrenn han driver med, ikke noe som er livsfarlig for andre enn han sjøl. Og jeg er så naiv at jeg tror han får flere folk til å gå på ski. Det holder for meg.

Når sant skal sies: Alle nasjonale og internasjonale løpere går for sin egen klubb og ikke for landslaget når de deltar i nasjonale renn eller internasjonale langløp. Uavhengig av størrelsen på sponsorater hersker det i norsk rettsvesen "likhet for loven". Da må Ola Nordmann, med den lokale banken som sponsor til 5.000 kroner , behandles helt likt med Petter Northug Jr. som tjener milloner. Å true med startnekt og bortfall av lisens for alle andre enn landslagsutøvere vil i så tilfelle være en tom trussel. Tar de kun Petter Northug Jr,  bryter man med det sterkeste rettsprinsippet av dem alle: Likhet for loven. Det vil aldri skje.

Langrennssporten utvikler seg rimelig likt med internasjonal friidrett. Bane og distanseløperne tjener ytterst lite penger. Det er i maraton og gateløp pengene ligger. Hvorfor? Fordi det er her sponsorene treffer massene og målgruppene. Slik også med langrenn.

Samtidig vil TV-rettigheter bli mindre verdt i årene som kommer. Det er interaktive mediarettigheter som teller og vil koste mer og mer. I Norge vil vi se VG i konkurranse med TV2 og NRK om kjøp av rettigheter til forskjellige idretter. Nede i Europa arrangeres det langløp med flere tusen på startstreken hver eneste helg. Det er her langrennssporten fremtid ligger. Ikke inne på en arena med maksimalt 140 løpere. 

Hva tenker Djurgården på? Ansette Smerud?

Jeg skjønner egentlig ikke hva svenske Djurgården tenker på hvis de vurderer å ansette Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud etter Høgmo? Hvorfor ansette en fyr som kun har briljert i bunnen av tabellen i norsk eliteserie de siste årene? Nå går han pinadø ut og skylder på internt bråk i klubben i sommer for at de i beste fall havner på en kvalifieringsplass. Har han ikke skjønt hvem sin skyld dette er?

Jeg ser en markant tendens til at svenske og norske klubber ansetter svensker eller nordmenn uten internasjonal erfaring som klubbtrenere. Har ikke klubbene mer tro på seg selv at de kun ser over landegrensene til naboen for å finne trenere?  Eller  er det motsatt argumentasjon som gjelder? At de kun har tro på innavlede trenerkapasiteter? Det finnes fkatisk mange ekstremt dyktige og arbeidsledige trenere ute i Europa som uten tvil ville tilført, i alle fall norsk fotball, masse. 

I to år har jeg vært kritisk til Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud. Først og fremst grunnet manglende resultater, dernest grunnet lederstilen. Jeg har konkrete informasjoner direkte fra klubbmedlemmer på at han, til tross for psykologi-utdannelse, mangler egenskaper på å behandle spillere individuelt. Det har gått så langt at han har sluttet å hilse på spillere i gangene hvis han har "mistenkt" dem for å være kritiske til hans lederegenskaper på og utenfor banen. Jeg er av den bestemte oppfatning av at "skremsels-ledelse" aldri fører til resultater. Skal man få en gruppe til å prestere maksimalt, må det være en viss åpenhet begge veier. Først når man føler seg sikker på omgivelsene kan man yte maksimalt. Jeg vet om flere andre norske klubber som sliter med det samme - og hvor resultatene uteblir. Vålerenga under Martin Andresen var et godt eksempel.

Også her mener jeg fotball-trenere samt fotball-miljøet har mye å lære av andre idretter, både enkeltidretter som utvikler lag for å prestere individuelt samt andre lagidretter. 

Smerud innrømmer i media at han måtte ta selvkritikk på bråket i HBKs spillergruppe i sommer. Det gikk 10 kamper før de fikk et brukbart resultat. Respekt for at han innrømmer det, men samtidig ligger det ikke mye selvkritikk i innrømmelsen. Å holde orden på spillergruppa med en autoritet som kreerer prestasjoner er faktisk en treners viktigste oppgave. At klubben, som i enkelte høve har vist seg frem på en god måte, kan spille god fotball, har de bevist. Derfor kan man ikke legge skylda på andre enn treneren for at HBK nå beveger seg fort og sikkert mot et lavere nivå. Kanskje det er der de hører hjemme? Med et publikumsantall på snaue 2.700 pr. kamp ser det ikke ut til at Ringerikingene trykker laget til sitt bryst. HBK ligger nemlig på bunnplass også på publikumsantall.

I denne forbindelse har jeg hatt et skråblikk på lokalavisen, Ringerikes Blad. En lokalavis skal være en viktig institusjon i et lokalt miljø både informativt og som en kritisk rettesnor. Den skal skape debatt, engasjement og liv i lokaldistriket. Som utlending har jeg alltid lest lokalavisen på web når HBK har spilt kamper. Det har vært slappe greier. Et kort, tildels intetsigende referat pluss dårlige samt få bilder - og ikke minst: Ingen videointervjuer av spillere og ledere etter kampen. Også papiravisens dekning av klubbens interne stridigheter har vært for lite kritisk, ja jeg vil si på en måte som om de er redde for å gripe fatt i kontroverser i klubben. Hva har de vært redd for? Å bli boikottet av treneren? Av styret? Av investor og klubb-pappa, Aage Thoresen? Det har generelt vært kjønnsløse reportasjer med lite spenstig tekst og dårlige bilder. Lokalavisen skal være først med nyheter både av positiv og negativ karakter. Det har ikke RB vært. Dette burde ikke Ringerikes Blad vært bekjent av når de har hatt en klubb i Tippeligaen.

Noen HBK fans har vært sinte på meg fordi jeg kritiserer klubben jeg selv er et stort fan av. Det er å misforstå. Jeg sier ikke dette for å rakke ned på klubben men fordi jeg ønsker at den skal gjøre det bra samt holde seg i Tippeligaen. Tidligere sjef i norsk toppfotball, Niels Røine, har nå tatt over som arbeidende styreformann i klubben. Han er sjøl ringeriking og brenner for klubben. Vi ser nå en mye sterkere markering av HBK i media og det virker som om Røine er i ferd med å få skuta på rett kjøl. Synd han ikke kom inn før....

Men igjen: Hvis Høgmo klarer å overtale svenske Djurgården til å ansette Smerud, er det en bragd. Svensker har jo alltid vært litt lettlurte...