hits

desember 2013

Uakseptabelt av Petter Northug

Jeg har sans for Petter Northug. La det være sagt. Men uttalelsen om at han skal "ødelegge livet til en annen idrettsmann"  er uakseptabel. Sirkus Northug har balansert på slakk line lenge men denne gangen ramlet de gjennom sikkerhetsnettet og fikk ei stor skramme. 

Hvis noen ikke har fakta: Hele Norge trodde Petter Northug uttalte seg om russernes ETTER at han tapte spurten under søndagens verdenscup-stafett på Lillehammer. Dette stemmer ikke. VG, som trykket saken, brukte et gammelt utsagn parret med stafett-tapet. Jeg var en av de som lot meg villede. Fremstillingen av saken i VG som brennhet nyhet blir derfor feil. Jeg synes faktisk at utsagnet skal sees mildere på når fakta i saken kommer frem på en måte som bør gjøre VG som avis særdeles flaue over måten denne saken har blitt fremstilt. Men likevel har jo Petter Northug sagt det som står der:

Mulig Petter selv blir tent av det. For meg er akkurat det totalt likegyldig. Det finnes nemlig grenser, selv for Northug jr. "God sportsånd" er basis i idrettsbevegelsen. Dette er IKKE god sportsånd. Ferdig snakka.

Landslagstrener Vidar Løfshus mener at det er ekstremt. Og så sier han ikke mer. Hvorfor? I helgen gikk Petter med landslagsdrakten. Da er han, enten han vil eller ikke, en del av landslaget. Hvor mye skal Norges Skiforbund tåle selv om han står med Coop-drakt når han kommer med sine mer eller mindre veloverveide sleivspark?Og neste dag går med flagget på beina.  Det er på tide å slutte og jatte med for skiforbundet. Fortsetter det slik kan det skade idrettens anseelse. Da trenger vi ikke gullmedaljer i OL.

Jeg synes heller ikke Coop, som i realiteten er hans profilerte arbeidsgiver, skal finne seg i dette. Jeg synes forøvrig at mediaekspert, Lasse Gimnes, setter fingeren på viktige ting rundt Petter Northug i dagens VG. Dog er jeg usikker på om den godeste Gimnes ville vært så bastant hvis VG hadde gitt han informasjon om når utsagnet falt. Dog er Gimnes en klok mann med både innsikt og forståelse for idrett. Rektor på Markedshøyskolen, Trond Blindheim, er etter min mening på villspor. Han ser dette kun i lys av merkevarebygging, ikke i lys av idrettens grunnverdier. Således står han utsagn der kun som ord uten baktanke. 

javascript:mctmp(0);

For meg synes det mer og mer klart at Petter kun vil ha ja-mennesker rundt seg. Se bare hva hans manager, Are Sørum Langås,  uttalte til VG i går:

- Jeg vil ikke gå konkret inn på måten vi jobber på innad. Overall tror jeg nok de som kjenner Petter godt, og det gjør samarbeidspartnere, vet at det handler om krigen i skisporet. Vi må ikke glemme at det handler om idrett. Det vet også våre samarbeidspartnere. De er klar over at det er litt Sirkus Northug av og til, sa Langås til VG.

"Vi må ikke glemme at det handler om idrett....." Unnskyld at jeg spør, men har Langås mistet alle hjerneceller? Nettopp fordi det handler om idrett bør man IKKE uttale seg slik. Dette er ikke Sirkus Northug verdig. På sirkus skaper man god stemning. Det gjør man neppe med utsagn som sier at man skal ødelegge livet til en annen. Hvorfor i hule heiteste bruker han penger på rådgivere som tydeligvis opererer som brannslukkere. Det hadde datteren min på åtte klart på en mye mer sjarmerende måte i tillegg til at det hadde vært billigere.

Egentlig blir jeg lei meg. Jeg er fan av Petter - og har forsvart han en mengde ganger. Når jeg, en svoren tilhenger, synes det blir for mye, bør det være et signal om at noe er galt. Jeg er redd for at egenrådigheten, egoismen, bedreviter-egenskapene (som har vært Petters styrke) nå kan være i ferd med å tippe over. Noen bør snart begynne å si NEI! Så enkelt er det.Golberg blir bedre enn Northug


Pål Golberg tok til tårene da han ble intervjuet på direkten av NRK.

-Det er så mange andre ting man kan gjøre i livet, men når jeg for det første har valgt ski, er det dette jeg har drømt om, sa Pål Golberg til meg etter at han vant verdenscupen over 15 km klassisk på Lillehammer i dag. Å se at han, oppløst i tårer, ble intervjuet av NRK på direkten, føltes godt for en sart idrettssjel. Det er nydelig å se at langrennssporten kan fostre motsatte typer i mediamanesjen enn Petter Northug. Og sann mine ord: Golberg blir bedre enn Petter.

Plutselig var han i medienes søkelys. Ingen var forberedt på dette. En hale av journalister og fotografer fulgte Golberg fra Gol fra mixed-zone og inn i pressesenteret på Birkebeiner skistadion i ettermiddag. Da hadde NRK, TV2 og de andre TV-kanalene fått sitt av den blyge Hallingendølen som så mer ned i bakken enn han festet blikket på journalistene rundt. Dette var en komplett ny erfaring for Golberg, men samtidig herlig jomfruelig. Noe vi også så under pressekonferansen hvor han slet litt med engelsken. Ikke fordi han ikke kan, men rett og slett fordi han ble totalt overrumplet av situasjonen.

Første gang jeg så Pål Golberg(23) var under VM for juniorer i Schwarzwald i Tyskland for fire år siden. Da ble han verdensmester. Jeg så umiddelbart et av de største langrennstalentene noensinne. Et par år senere ble han tatt ut til sprintlandslaget. I mine ører et helt riktig valg av Golingen. Under åpningsrennet i sprint i Düsseldorf for to sesonger siden, sa jeg det til han. -En dag blir du verdens beste. Han svarte: -Tror du det? Jeg sa til trener Ulf Morten Aune det samme. Han istemte. Hvorfor? Fordi Golberg er en klok idrettsmann. I alle kondisjonsidretter er det nemlig hurtighet som avgjør pallplasseringer enten man er skikløper eller friidrettsutøver. Som i maraton som i langløp på ski, kåres ofte vinneren i en spurt. Nettopp derfor mener jeg at Golberg vil bli verdens beste. Han er rask - og nå kommer også kapasiteten.


-Det er dette jeg har drømt om, sa en beveget Pål Golberg.

Jeg husker denne unggutten annerledes enn det norske folk. Dere husker at han fikk sjansen under teamsprinten i VM i Val Di Fiemme sammen med nettopp Petter Northug. Da kollapset Pål fullstendig. Den gang kom også tårene. Skuffelsen, sårheten, og følelsen av å ha sveket en hel nasjon, tok overhånd for unggutten. I lys av dagens prestasjon tror jeg dette er glemt hos det norske folk. Jeg for min del har kun sett VM-fiaskoen som en læringsprosess for Pål. Han har noen fysiske og tekniske egenskaper som mange kan misunne han. Jeg mener helhjertet at han er et større talent enn Petter Northug.  Kun Golberg kan vippe Northug av pinnen som Norges største gullsanker i fremtiden - hvis han holder seg frisk og slipper skader.,

Som en kuriositet i all rosen: Pål er knakende god på gitar med en stemme som til fulle matcher hopptrener Alexander Stöckl sin. Målet mitt er derfor at de to gutta synger og spiller i duo en gang i fremtiden. 23 åringen har en personlighet som det norske folk vil like. Som reklameobjekt bør han bli attraktiv. En lur sponsor bør gripe fatt i denne karen og se fremover. Det kan lønne seg.

Når det er sagt: Jeg har vært på uttallige verdenscuprenn innen nordiske grener. Jeg må si at jeg er skuffet over Birkebeiner stadion. Uten mye publikum er den åpen, stor og i mine øyne direkte upersonlig. Intimiteten mangler. Dette igjen går ut over TV-sendingene hvor bakteppet av et fulltallig publikum gir bedre bilder. Jeg ble ikke imponert over langrennsproduksjonen på TV men nevnte momenter får ta sin del av skylda. I dag tidlig kikket jeg litt på kombinert hopp på TV. Det var rett og slett for dårlig og minnet mest om en gammeldags TV-produksjon fra 90-tallet.

For vi som hadde presseakkreditering, var fasilitetene dårlige sammenliknet med arrangører andre steder i Europa. Pressesenteret var for lite, kaldt og med en servering som neppe kunne tilfredsstille kravstore journalister. Som arrangør er dette kanskje den verste tabben man kan gjøre.
 

Noen ganger i vi bare mennesker. Unnskyld!

Noen ganger er vi bare mennesker. Unnskyld!!! Vi oppfører oss dårlig mot andre, er urettferdige og sårer. Noen gjør det av ren ondskap uten å angre. Noen gjør det i villfarelse, frustrasjon og i ubetenksomhet. Og angrer. Siden i går kveld har jeg hatt ekstremt dårlig samvittighet. Hvorfor? Fordi jeg har oppført meg som en sutrekopp og vært direkte urettferdig og bedriten mot en annen person. Jeg skammer meg og er flau. Unnskyld.

Om ikke så lenge skal jeg oppsøke denne personen. Jeg har ikke noe annet å gjøre enn å legge meg helt flat. Jeg må be om unnskyldning. Det er ingen fornuftig forklaring på det jeg har gjort, ingen unnskylding. Det er rett og slett ingenting som rettferdiggjør min gjerning. Jeg skjønner at jeg ikke burde gjort det. Hvorfor gjorde jeg det ikke når fingrene mine klødde over tastaturet.

Jeg liker jo at mennesker oppfører seg greit mot meg, ikke baksnakker, ikke gjør ting som kan skade. Nå har jeg pinadø vært en av dem.

Tingen er at jeg sendte ut en mail til noen samarbeidspartnere med noen frustrasjoner hvori jeg var særdeles urettferdig mot en person. Jeg visste at det var en stor sjanse for at denne mailen kom vedkommende ihende, men den sjansen tok jeg. Jeg tror samtidig jeg ville teste mine samarbeidspartneres lojalitet.

I går ble jeg konfrontert av vedkommende. Han hadde lest mailen. Han sa han var veldig skuffet over meg. Og han så meg rett inn i øynene da han sa det. Jeg kunne se skuffelsen i øynene hans. Ikke på noen måte var han forbanna, sint eller satte meg oppetter veggen. Han oppførte seg eksemplarisk og veldig profesjonell da jeg ble konfrontert med mine ugjerninger. Jeg fikk den midt i fleisen. Den fortjente jeg. Siden da har jeg hatt det helt jævlig. Hvordan kunne jeg være så simpel? Han er jo faktisk en bra mann.

Eneste forklaringen er at jeg er et menneske som gjør dumme ting. Ikke bare var det urettferdig av meg å skrive det jeg skrev om vedkommende, men jeg satte også mine samarbeidspartnere i en vanskelig situasjon.

Jeg håper jeg har lært. Jeg håper at jeg er så flau at jeg for alltid vil huske dumskapen, ondskapen og urettferdigheten i det jeg gjorde. Jeg vil rett og slett ikke være sånn! Unnskyld.